Konferencija ,,Ir aš išjudinsiu Žemės rutulį”

  • Paskelbta: 2024-05-08
  • Kategorija: Renginiai

        Šaltoką ir snieguotą balandžio 22 dienos pavasario rytą į Dembavos progimnaziją rinkosi gamtą mylintys ir mėgstantys ją tyrinėti mokiniai. 
        Progimnazijoje vyko mokinių tiriamoji-praktinė konferencija „Ir aš išjudinsiu Žemės rutulį“, kurios tikslas – skatinti mokinių domėjimąsi gamtos mokslais ir tiriamąja veikla. Konferenciją vedė Dembavos progimnazijos ketvirtokai. Sveikinimo žodį tarė progimnazijos direktorė Aušra Raišienė.  Renginyje dalyvavo  mažieji  gamtos mylėtojai iš Panevėžio r. Pažagienių mokyklos-darželio, Smilgių ir Velžio gimnazijų, Panevėžio ,,Saulėtekio” progimnazijos, Panevėžio Pradinės mokyklos ir Kėdainių ,,Ryto” progimnazijos. Buvo  pristatyta 15 pranešimų apie gamtos stebėjimus, bandymus, tyrimus bei eksperimentus. Konferencijos dalyviai  gilinosi į labai skirtingas gamtamokslines sritis. Orestas, atvykęs iš Panevėžio ,,Saulėtekio” progimnazijos, papasakojo apie Saulės energijos tvarumą. Panevėžio Pradinės mokyklos komanda -  Aistė, Gabija, Tėja, Adelė – paruošė pristatymą ,,Ekologinis žemės ūkis” ir pademonstravo veikiantį ekologinio ūkio maketą. Apie savo augintinius pasakojo Perla, atvykusi iš Pažagienių mokyklos-darželio, jai talkino draugė Deimantė. Projektą  ,,Slaptas augalų gyvenimas” pristatė Beata, atvykusi iš Velžio gimnazijos.  Paragauti dangaus ir žemės to paties pavadinimo projektu  kvietė Karina iš Kėdainių ,,Ryto” progimnazijos. Iš tos pačios mokyklos atvykusi Ieva perino, augino, prižiūrėjo viščiukus ir klausytojus sudomino pristatymu  ,,Nuo kiaušinio iki vištos”. Austėja ir Luka, atvykusios iš Smilgių gimnazijos, papasakojo apie  bites, vaišino konferencijos dalyvius bičių duonele, žiedadulkėmis, medumi. Apie namuose auginamas papūgėles pasakojo Orinta iš Smilgių gimnazijos. Iš Velžio gimnazijos atvykę ketvirtokai pristatė du gamtamokslinius darbus – ,,Kiekvienam paukšteliui savi nameliai”  (Lėja ir Tauras)  bei ,,Žemė – žmonių planeta  (pagal A.de Sent Egziuperi)“ (Luknė, Amelija ir Radvilė).
          Mūsų progimnazijos mažieji tyrėjai taip pat dalijosi savo patirtimi. Antrokė Rita pristatė darbą apie namuose auginamus augalus ,,Protingi ir plėšrūs augalai”. Trečiokas Povilas sėjo, sodino įvairias sėklas ir bandė patvirtinti išsikeltą hipotezę  savo tiriamuoju darbu ,,Ką lemia sėklos dydis”. Ketvirtokas Ailandas pasakojo apie  klasėje auginamų žuvyčių akvariumą. O jo klasės draugės  Emilija ir Gustė visus klausytojus sudomino klasėje auginamomis sraigėmis. Konferencijoje ,,svečiavosi“  ir  jų mažųjų draugų, Panevėžio r. Dembavos lopšelio-darželio ,,Smalsutis” ,,Pelėdžiukų” grupės vaikų auginamos sraigės. Įdomu buvo jas palyginti, išgirsti išvadas apie jau atliktus stebėjimus. Mergaičių darbas vadinosi ,, Skirtingose aplinkose auginamų sraigių palyginimas”.  
          Dėkojame konferencijos dalyvius ruošusioms mokytojoms – Rasai Plėtienei, Audronei Gubistienei, Birutei Kolinienei, Jolitai Bujokei, Vaidai Stanevičienei, Agnei Lukoševičienei, Ingridai Šelekienei, Ritai Kirdeikienei, Aušrai Kumer, Aldonai Klebonaitei, Ritai Rožėnienei, Lolitai Vyšniauskienei.  Konferencija – puiki galimybė ugdyti mokinių gamtamokslines kompetencijas, skatinti mokytojus dalintis patirtimi gamtamokslinio ugdymo tema.  Smagu, kad gamtos mokslais domisi vis daugiau mokinių.

                                                                                                                                                                                                  Mokytoja Marytė Trinkūnienė

Nuotraukos:
Marytė Trinkūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos