Elektroninių cigarečių žala

  • Paskelbė : Rita Mažeikienė
  • Paskelbta: 2022-03-16
  • Kategorija: Renginiai

Elektroninė cigaretė – naujas nikotino vartojimo būdas

Elektroninių cigarečių garai skiriasi nuo įprastoms cigaretėms būdingų dūmų. Juose nėra dervų. Bet vis dar mažai žinoma apie išgarinto propilenglikolio ir glicerolio saugumą, galimą jų kancerogeninį poveikį. Skildamas aukštoje temperatūroje propilenglikolis gali sudaryti propilenoksidą, kuris nuodingas žmonėms.  Kaip ir cigarečių dūmuose, elektroninių cigarečių garuose yra kietųjų dalelių, kurių koncentracija prilygsta tabako cigarečių dūmams. Kvapiųjų medžiagų, naudojamų elektroniniuose skysčiuose, poveikis kvėpavimo sistemai taip pat nėra galutinai ištirtas, tačiau jau aprašytas toksinis poveikis tam tikrų aromatų, ypač saldžių.

Tyrimai atskleidžia, kad elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi net 12 organizmo sistemų sutrikimų simptomais pradėjus vartoti elektronines cigaretes ar praėjus savaitei nuo vartojimo pradžios. Dažniausiai jaučiami nemalonūs kvėpavimo ir nervų sistemos sutrikimų simptomai, burnos ir gerklės gleivinės pakenkimai. Elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi pakilusiu kraujo spaudimu, galvos skausmu ir svaigimu, nemiga, nerimu, drebuliu, nuovargiu, burnos ir gerklės gleivinės sudirginimu, krūtinės skausmais ir spaudimu, sausu kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu, čiauduliu, peršalimo simptomais, raumenų ir sąnarių skausmu, sutrikusiu virškinimu, išsausėjusia oda ir dar begale kitų neigiamų simptomų. Kai kuriuos elektroninių cigarečių vartotojų nurodomus simptomus galima sieti su nikotino perdozavimu, pavyzdžiui: pykinimą, vėmimą, širdies ritmo pokyčius, galvos svaigimą ar nuovargį.

Perteikti ir supažindinti mokinius su šia informacija į Dembavos progimnaziją kovo 10 d. buvo pakviesta lektorė Daiva Marozienė. Ji mokinius supažindino su elektroninių cigarečių rūkymo statistika, bei pasekmėmis. Buvo plačiai diskutuota ir atsakyta į mokinių klausimus.

                                                                                 Sveikatos priežiūros specialistė V. Gustienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos